tobbund-nin-kolay-transit-merkezi-projesinin-ilk-ayagi-edirne-de-hayata-geciriyor-logbook-logistics

Limanlardaki Tıkanmalar Tehlikeli Boyutlara Ulaştı

Kızıldeniz’deki kriz nedeniyle dünya ticaretinde Asya’dan Avrupa’ya uzanan büyük deniz yollarında ciddi yoğunluklar yaşanıyor. Şangay ve Singapur gibi önemli Asya limanlarında konteyner yükleme ve boşaltmalarında artan gecikmeler dikkat çekiyor. Bu sorunlar Avrupa’nın büyük limanları olan Hamburg, Roterdam, Felixstowe, Antwerp ve Bremen’e de yansıma riski taşıyor.

2023’ten bu yana Süveyş Kanalı’ndan geçen yaklaşık 24 bin geminin, dünya ticaretinin yüzde 12-13’ünü, dünya konteyner trafiğinin yüzde 20-25’ini, deniz petrolünün yaklaşık yüzde 10’unu ve sıvılaştırılmış doğal gazın yüzde 8’ini taşıdığı belirtiliyor. Bu kriz, tedarik zincirinde aksamalara yol açarak stok güçlendirme çabalarını da artırıyor ve lojistik rotalar üzerindeki baskıyı büyütüyor. Ekim 2023’te 1.390 civarında olan deniz navlunları, Ocak 2024’ten bu yana üç katına çıkmış durumda.

Yoğunluklar Uzun Süre Gündemde Kalacak

Kızıldeniz krizi nedeniyle Asya’dan Avrupa’ya gerçekleşen trafik, Ümit Burnu rotasında yoğunlukları artırıyor. Singapur başta olmak üzere önemli limanlarda büyük tıkanıklıklar gözlemleniyor. Çin’in Şangay dahil diğer limanlarında da yoğunluklar artarken, dünyanın ikinci en büyük konteyner limanı olan Singapur Port son 20 ayın en yoğun dönemini yaşıyor. Konteyner gemilerinin yüzde 90’ından fazlasının limanlara hedeflenen zamanlarda ulaşamadığı, elleçlemelerde ciddi aksaklıkların yaşandığı ve limanlarda bekleyen gemi sayısının arttığı bildiriliyor. Avrupa’nın büyük limanlarına da yansıma riski bulunuyor. Bir liman yetkilisi, bu zorlukların uzun süre gündemde kalmasını ve tıkanıklıkların Asya’dan Avrupa’ya yayılmasını beklediklerini belirtiyor.