tobbund-nin-kolay-transit-merkezi-projesinin-ilk-ayagi-edirne-de-hayata-geciriyor-logbook-logistics

UTİKAD’ın 2023 Beklentileri Açıklandı!

UTİKAD’ın 2023 Beklentileri Açıklandı!

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) gerçekleştirdiği basın toplantısında, lojistik sektörünün geride bıraktığı yıl değerlendirmesi, 2023 yılı için beklentilerini ve UTİKAD Türk Lojistik Sektörü Araştırması sonuçlarını yayınladı.

İstanbul’da düzenlenen toplantıya yönetim kurulu başkanı Ayşem Ulusoy, Başkan yardımcısı Emre Eldener, Barış Dillioğlu, Bilgehan Engin, Yönetim kurulu üyeleri Arkın Obdan, Caner Aydın, Cihan Yusufi, Cihan Özkal, İsmail Tekin, Mehmet Özal, Serdar Ayırtman, Serkan Eren, Yüksel Kahraman ve İcra kurulu üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Toplantıda geride kalan 2022 yılının hem küresel hem de bölge özelinde birden fazla sorun ile mücadele ettiğine değinen Ulusoy, “Küresel ekonomideki durgunluk, artan enerji fiyatları, savaş nedeni ile ticaret rotalarındaki değişimler ve sınır kapılarında yaşanan uzun TIR kuyrukları gibi hızlı şekilde çözüm üretilmesi gereken sorunları sektörümüzün çatı derneği olma bilinci ile etkin şekilde gündemimize aldık ve kamu nezdinde gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde çözüm önerileri sunduk” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ulusoy ayrıca “Küresel Finansal Ekonomi Değerlendirmesi ve Z kuşağı webinarlarımızın yanı sıra eğitim konusunda da uzman isimleri üyelerimiz ile buluşturduk. Sosyal medya üzerinden sektörün tüm paydaşlarına ulaşmaya çalıştık. Beş farklı şehirde üye firmalar ve temsilcileri ile bir araya geldiğimiz ‘Üye Buluşmaları’ düzenledik ve bu buluşmalarda sorunları tespit ettik.” Şeklinde konuşmasına devam etti.

Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi kapsamında Orta koridor’da ülkemizin konumunun önemine vurgu yapan Ulusoy, lojistik sektöründe rekabet için güzergahların ve pazarların arttırılarak çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Orta Koridor güzergahında hedeflenen kapasiteye ulaşılması için ülkemizin dışında komşu ülkelerinde altyapı, gümrük ve mevzuat iyileştirmeleri yapması gerektiğinin altını çizdi.

UTİKAD Genel Müdürü Alperen Güler gerçekleştirdiği sunumunda Türk Lojistik Sektörü Araştırması sonuçlarını açıkladı. Sektörün genç ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten Güler, sektörün büyüklüğü ile ilgili şu verileri paylaştı:

“2022 yılı Kasım ayı sonu itibari ile mal ithalatı yaklaşık 331 milyar dolar, ihracatımız ise 231 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verileri çerçevesinde Ocak – Ekim 2022 döneminde bir önceki yıl aynı döneme göre yaklaşık yüzde 52,92 artış ile 76 milyar dolar tutarında hizmet ihracatı gerçekleştirilmiştir. Taşımacılık hizmetlerinde yüzde 57,89’luk artış yaşanırken yük gelirleri ise 10 milyar 385 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

UTİKAD 2023 beklenti ve ön görüleri ise şu şekilde:

  • Yetki Belgesi sayılarında sadeleştirmeye gidilmesi,
  • Ülkede lojistik altyapısını destekleyecek yatırımların yapılması, demiryolu ağının lojistik merkezlere bağlanmasını sağlayacak yatırımların yapılması,
  • Demiryolu altyapı güçlendirmesi,
  • Kesintisiz taşımacılığın yapılabilmesine olanak sağlanması,
  • Transit taşımacılığın geliştirilmesi, sektöre giriş şartlarının ve TİO yeterliliklerinin revizyonu,
  • Dijital dünya için farkındalık,
  • Teknolojik yatırımlar ve dijital altyapıya destek,
  • Kalkınma Planı’nın ulaştırma ve lojistik sektörü için pozitif ivme sağlaması,
  • Yabancı yatırımların artması. Navlun seviyelerinin normalleşmesi.
  • Sektörün yeşil dönüşümüne dair mevzuat ve uyum çalışmaları gerçekleştirilmesi,
  • E Ticaret ve e ihracatın artması.