Adres
Çınarlı Mh. 1587 Sk. No:2 D:1401
Ater Tower
Konak/İZMİR
Panama Kanalında Küresel Ticaret için Büyük Tehdit
Geçen sene bir konteyner gemisi olan Ever Given tarafından geçişi engellenen Süveyş kanalı büyük bir krize sebep olmuştu. Bu defa kriz çok daha tehlikeli çünkü tehlike iklimsel. Uzmanlar Panama kanalında krizin derinleşmesi halinde küresel çapta bir negatif ekonomik sonuçları oluşacağını belirtiyorlar.
Mart 2021 de yaşanan hadisede Ever Given gemisi Süveyş kanalında geçişi engellemiş, kurtarma çalışmaları devam ederken günlük milyarlarca dolar ticari Zarar meydana gelmişti. Bu süreçte özellikle navlun endeksi etkilenerek yukarı yönlü bir ivme kazanmıştı.Kurtarma operasyonu sona erdikten sonra ise kanal idaresi ile gemi şirketi arasında milyonlarca dolar tazminatı olan bir dava süreci başladı.
Bu sefer ise yeni krizin adı kuraklık adres Panama Kanalı. Kanalda ki su seviyesini kritik eşiklere inmesi sebebi ile gemi trafiği şu an olumsuz etkilenmekte. Birçok gemi uygun şartların oluşmaması sebebi ile kanal geçişisini tamamlayamıyor.
50 mil uzunluğundaki kanal, yağmur suyuna dayalı. Yeterince yağmur yağmadığında, kanalı kontrol eden yetkililer su tasarrufu yapmak için trafiği azaltmak zorunda kalıyor ve geçişine izin verilenler bunun için daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor.
Günlük trafik şu anda 32 gemi ile sınırlandırıldı. Küresel ısınma etkisi ile kuraklık kötüleşirken, kanal yöneticisi Ricaurte Vásquez Morales bir basın toplantısında trafik kısıtlamalarının yıl sonuna kadar devam edebileceğini söyledi ve bunun kanala tahmini 200 milyon dolarlık gelir kaybına mal olacağını ekledi.
Vásquez Morales, bu büyük destekle ilgili düzenleyici ve mali kaygıların ötesinde, kuraklığın aynı zamanda kanalın karşı karşıya olduğu en büyük varoluşsal tehditlerden birini de gösterdiğini öne sürdü.
Temmuz basın zirvesinde “Uluslararası ticaret için uygun bir rota olarak kalmak için başka çözümler bulmalıyız” dedi. “Eğer uyum sağlayamazsa öleceğiz.”
Şu anda kanala girmek için bir geminin ortalama bekleme süresi 20 günlere yaklaştı, buda transit süreleri ve taşınan emtianın maliyetine dogrudan etki etmekte.Bu durumu aşmak için alternatif rotalara yönelen şirketler, bu çözümler için yinede ciddi maliyetleri kabullenmek zorundalar.
Panama Kanalı, Körfez ve Doğu Kıyısı limanlarına giden ABD nakliyatçıları için kritik bir ticaret bağlantısı. ABD, Panama Kanalı trafiğinin yaklaşık yüzde73′ünü temsil eden toplam ABD emtia ihracat ve ithalat konteynırları ilePanama Kanalı’nın en büyük kullanıcısı. Tüm ABD konteyner trafiğinin yüzde kırkı, her yıl yaklaşık 270 milyar dolarlık kargo ile kanaldan geçiyor.