Adres
Çınarlı Mh. 1587 Sk. No:2 D:1401
Ater Tower
Konak/İZMİR
Trans-Atlantik Konteyner Ücretleri Hala COVID Öncesi Seviyelerin Üzerinde
Trans-Atlantik konteyner maliyetleri COVID öncesi döneme kıyasla iki kat üst seviyelerde devam ediyor. Avrupada’dan Amerika’ya giden konteynerlerde nakliye ücretleri normal seviyesinin üstünde. Bu hatta maliyetler gözle görülür derecede azalsa da pandemi öncesindeki rakamların iki katından fazla seviyede seyrediyor.
Drewry ve FBX Spot Değerlemeleri
Dünya Konteyner İndeksi (WCI) spot fiyat değerlemelerine göre Hollanda’nın Roterdam kentinden New York’a 40 fit eşdeğer birim (FEU) için haftalık maliyet 5.061 dolar. Geçtiğimiz yıla kıyasla bu rakamda %32’lik bir düşüş olsa da 2019 yılına baktığımızda 2,5 kat fazla olduğunu görmek mümkün.
2021 – 2022 nakliye patlaması sırasında Asya – Batı kıyısı spot maliyetleri, trans-atlantik maliyetlerden daha yukarı çıktı. WCI Roterdam – New York spot maliyet değerlemesi, geçtiğimiz hafta Şangay – Los Angeles indeks değerlemesinden 2,7 kat daha yüksek.
Mevcut ithalatın, özellikle imal edilmş tüketici ürünlerine olan talebinin yavaşlaması bekleniyor. Avrupa, ABD’nin konteynerize ithalatının yaklaşım %20’sini karşılamakta ve bu Pazar Asya’ya kıyasla daha az etkilenmektedir.
Xeneta Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Değerlemeler
Norveç merkezli Xeneta, hem kısa vadeli (spot) hem de uzun vadeli (sözleşmeli) ücretler hakkında veri toplamaya devam ediyor. Xeneta verilerine göre Haziran ayında ortalama kısa vadeli trans-atlantik batıya giden ücretler 8.660 dolar/FEU ile zirve yaparken, şu anki ortalama ücretler 4.131 dolar/FEU seviyelerinde.
Uzun vadeli trans-atlantik batıya giden ücretlerin Xeneta verilerine göre, geçen Ağuston ayında 7.700 dolar/FEU seviyelerindeyken anlık olarak 3.700 dolar/FEU seviyelerine düştüğü gözlemlendi.
ABD’nin Avrupa’dan İhtalatı Güçlü Kalıyor
ABD Nüfus İdaresi, gümrük verilerinden türetilen konteynerize ithalatın metrik tonları hakkında istatistikler yayınlamaya devam ediyor. ABD’nin Avrupa’dan konteynerize ithalatı bu Ocak ayında 3,46 milyon ton olup, 2019 Ocak ayına göre %22 ve 2018 Ocak ayına göre %42 artış gösterdi. Bu yılın Ocak ayındaki ithalat, COVID patlaması sırasında 2021 ve 2022 Ocak ayından daha yüksekti. 2022 yılının tam yıl ithalatı ise 2019’a göre %22 seviyesinde 2018 yılına göre ise %26 seviyesinde artış gösterdi. 2022 yılı tam yıl verileri 2019 yılı verileri ile karşılaştırıldığında en çok artış gösteren beş üründen dördünün yapı malzemeleri ile ilgili olduğu gözlemlendi.
En büyük düşüş ise ABD’nin Avrupa’dan ithal ettiği birada oldu. Bira ithalatı 2022 yılında 2019 yılına göre 329.052 ton diğer bir deyiş ile %22 azaldı. Bu da Amerika’da alkolsüz içecek tüketiminin arttığını gösteren bir veri olarak karşımıza çıkıyor.
Sonuç olarak, trans-atlantik konteyner ücretleri hala COVID öncesi seviyelerin üzerinde seyrediyor. Bu ücretler trans-pasifik tarafında normal seviyelere dönmüş olsa da trans-atlantik cephesinde önümüzdeki dönemde nasıl sonuçlar ile karşılaşacağımızı yayınlanan raporlar ışığında göreceğiz.